måndag, november 27, 2006

Sambaskandalen

Eftersom jag knappt har haft tid för den här bloggen, så ska jag dela med mig lite av en text som jag ville få in på Gringo, som dock ville att jag skulle skriva en annan text. Något som jag tyvärr inte har haft tid till. Vad jag tycker om Gringo ska jag skriva i en separat post. Texten är ju såklart lite inaktuell, men den beskriver ett fenomen i samhället som genomsyrar fler händelser än lite fotbollsbus.

"Var det bara jag som började skratta åt att det bara var blattar som sprang in på plan i Brasiliens uppvisningsmatch på Råsunda? Det var ju liksom inga Terror-Tommys, utan sköna förortkids, som såg sin chans att göra något galet. Få lite spotlight. Något som mina barndomskompisar lätt gjort, med ett litet vad innan. Men ingen skriver om det här? Jag gillar att man inte pekar ut blattar som ansvariga. De är lika mycket svenskar som den där blonda snubben på kaviartuben. Men man kan samtidigt inte sticka huvudet i sanden. Jag tror jag vet varför. För egentligen handlar det om machokultur och utanförskap i en smutsig blandning. Att våga visa att man är man och kan springa in på plan, slå ner killen som jiddrar, eller hugga vakten. Och samtidigt ett desperat rop på hjälp, för man inser att ingenting spelar roll. Det finns inget som hindrar dig från att göra det. Du kommer ändå inte sitta med i en regering. Det blir aldrig någon Nobelmiddag för dig, om du inte får städjobbet på Stadshuset. Ingen vill veta var i Kista, du köpt din tröja.

Mellantext

Så du står på Råsundas läktare. Och har en chans. En chans att göra något historiskt. En chans att bli kung. Vem kan motstå?

onsdag, november 22, 2006

Hur en blogg kom till

Helena och hennes make hade tidigare bott i Afrika, där hennes make jobbade som rektor på en optikerskola. Väl hemma i Sverige började de samla ihop glasögon som de skickade till behövande i Afrika. Efter ett tag hade de samlat på sig en mängd glasögon som inte gick att skicka ner, främst för att de var för stora. När Helena fick höra att det var inne med stora glasögon så googlade hon "retro glasögon" och fann Eleonores Ytligheter. Hon kontaktade Eleonore som hjälpte henne med tips, och Helena lade ut glasögonen på Blocket. Senare bestämde hon sig för att starta en blogg. För tre veckor sen visste inte Helena vad en blogg var. Nu blir hon nedringd av diverse bloggare som vill ha hennes glasögon.

Jag har precis haft ett långt, trevligt samtal med Helena själv. Och vilken skön grej. Mode och välgörenhet i kombination. Ibland kan bloggosfären vara helt underbar.

Själv har jag beställt nr 21 här. Bilder följer...

tisdag, november 21, 2006

Press, press, press

Nu har jag fått iväg pressmeddelandet, och jag har inga höga förväntningar. Jag kritiserar de flesta stora medier, men kanske finns det någon som nappar.

Har f.ö. upptäckt att jag har blivit flickidol i Veckorevyn, 10 år efter att jag önskade mig det, och jag kan inte påstå att jag är jättenöjd med tanke på vad jag tidigare skrivit om sexualisering. Nu är väl Veckorevyns läsare i hyfsad mogen ålder, men när jag var med i Frida för några månader sen, hade jag härlig ångest efteråt. Mer om den i en annan större post senare.

Artikeln finns här http://www.veckorevyn.com/artiklar/tjuvlyssnat/index.xml

Blev även intevjuad av tidningen Gadeamus, och jag hade fått en del varningar, men jag är för frispråkig och dessutom så var det en bra intervjuare. Kom på att jag skulle ha nämnt om att jag planerar att tigga pengar från kåren för att starta en kampanj om ätstörningar, men det är i och för sig inte aktuellt förrän efter julen. Läs mer om det här.

söndag, november 19, 2006

Bloggare och medier, sluta ljug!

"Visste ni att filmen Borat har haft uppemot en miljon svenska biobesökare? Och att det senaste avsnittet av "Bonde söker fru" sågs av över 4 miljoner svenskar? Låter det orimligt? Ja, kanske det, men att visa upp felaktiga tittarsiffror är inte mycket värre än att visa upp felaktiga besökssiffror för olika bloggar. För det är vad stora svenska tidningar, som bland annat Dagens Nyheter, Svenska dagbladet, E24, Metro och många fler har gjort på sistone. Källan till siffrorna i artiklarna är i huvudsak tagna från Bloggtoppen.se samt Bloggportalen.se (som ägs av Aftonbladet), och är de enda offentligt tillgängliga gratisstatistiken över en gryende bloggvärld och dessa siffror är helt felaktiga om man räknar unika besökare, vilket artiklarna nästan uteslutande antyder, och det som är relevant för allmänheten generellt. Jag har personligen som bloggare fått en unik möjlighet att få min sida Tjuvlyssnat.se uppmätt med den officiella statistiken som annonsörer tittar på och som levereras av KIA på annons.se och har där märkt stora skillnader mellan reella siffror och de s.k. bloggtopplistorna. För där den officiella statistiken visar siffror på drygt 55.000 unika besökare, en för övrigt mycket hög siffra, så visar blogglistorna siffror på 170.000 respektive 120.000, alltså ungefär två till tre gånger högre än verkligheten. Så i realiteten har Englas showroom ungefär 25.000 unika besökare medan Karolina Lassbo har ca 8.000 per vecka. Detta är ändå höga siffror i jämförelse med andra bloggar, så all heder åt dem. Jag uppmanar nu all media, samt alla bloggare att sluta marknadsföra bloggar med siffror som lurar både annonsörer, och framför allt, läsare.

Damon Rasti, grundare till Tjuvlyssnat.se och amatörbloggare på damonrasti.blogspot.com"

Någon kanske tycker att det är en fånig grej att hetsa upp sig över. Och jag har en del att förlora då omvärlden upptäcker att Tjuvlyssnat inte har hundratusentals besökare. Men bloggvärlden blir mer och mer betydelsefull för var dag som går. Detta är ytterligare ett steg mot att göra bloggen till ett professionellt verktyg som vi kan åstadkomma förändring med. Om de kan ifrågasätta en del av vårt fundament, hur många som verkligen läser oss, kommer vi aldrig att bli tagna på allvar.

Så låt oss reda ut det här. En gång för alla.

Edit: Kanske ska förtydliga att jag inte menar att någon av bloggarna ljuger medvetet, utan de ljuger genom att hänvisa till felaktiga siffror. Jag kom även på att det gynnar mig lite, som jag skrivit om tidigare här i bloggen, eftersom Tjuvlyssnats siffror låter bättre, när alla andra säger sina riktiga siffror. Jag vill inte att fokus ska hamna på petitesser nu.

fredag, november 17, 2006

Onödiga nya bloggar

Eftersom det var så roligt att skriva inlägget om bloggkommentarer, så följer jag upp här med tips om bloggar som skulle vara riktigt onödiga, men kanske inte är helt avlägsna inom en snar framtid.

Modebloggsbloggen: En blogg som listar vad alla andra modebloggare har på sig. Dagligen.

Bloggsbloggsbloggen: En blogg som handlar om de bloggar som skriver om andra bloggar, t.ex. Beta alfa eller Bloggvärldsbloggen. En metametablogg.

Beefbloggen: En blogg som handlar om bloggare som just nu ligger i fejd med varandra.

Singelbloggen: Den enda uppgiften blir att para ihop olika singelbloggare som man tror skulle kunna passa varandra. Let the makin of sweet love begin.

Blog slam-bloggen: Dueller mellan bloggare. Ett specifikt ämne anges. Sen får de tävlanden skriva ett inlägg om ämnet. Vinnaren utses av läsarna, och ställs mot en ny utmanare. Kan bli en riktig långkörare.

Dokusåpabloggen: Hitta en massa avdankade dokusåpedeltagare. Ge dem 10 dar var så får dem berättar hur de fyller tomrummen i sina liv nuförtiden. Sen kan vi skratta och peka åt dem.

Killar på Södermalm: Som ett svar till Tjejer på Stureplan. Om fyra slackers som dricker öl, spelar i band och ligger med indiepopbrudar. Succén är given.


Så. Sätt igång och sno mina idéer. Fyll gärna på med egna galna eller ogalna förslag.

torsdag, november 16, 2006

Lite bilder

Som en fet jävla kontrast till allvaret nedan så följer här lite oretuscherade bilder från pressfotograferingen inför boken. Och i sann modebloggsanda så får jag skriva vad jag har på mig.


Halsduk från Topman Glasgow, rock från H&M, jeans från Stuk och Converseskor .

Det andra kortet är taget i studion, att det ska vara så svårt för mig att ha en bra bildmin. Undrar om det finns en kurs i hur man blir fotogenisk.


Skjorta från Topman, slips second hand.

Så, nu blev det här en modeblogg också. De officiella korten kommer nästa vecka. Fotograf var Morgan Ekner.

Nu slår vi tillbaka

Till att börja med. Låt oss inte göra det här till en höger eller vänsterfråga. På vissa håll har mitt förra inlägg kritiserats för att vara vänstervridet. Jag tror att en förälder som ser sitt barn jucka med underlivet, knappast funderar i termer av ideologier. Några har ropat moralpanik. Såklart.

Bl.a. skriver Blogge Bloggelito (ja, sjukt fånigt namn), att "Rasti tror på allvar att killar runkar till denna typ av video....Allvarligt talat – och detta är allvar – är det Rasti som står för sjukdomsbilden här. Sjukdomen, som vi kanske kan kalla hysteri.." och senare i texten följer "...den som har ambitioner att bli artist måste börja denna imitation tidigt för att ha en chans att hävda sig i konkurrensen. Det är också naturligt att i denna anda så tidigt som möjligt exponera sig medialt"
Jag var väl medveten om att inte alla skulle hålla med mig, men att det finns människor som tycker att en 10-årings porrdans är naturligt och t.o.m. nödvändig för en framtida karriär, väcker den enorma vrede inom mig, som jag trodde att jag hade lämnat bakom mig tillsammans med tonåren och hoodlivet. Som tvingar mig att gå ner till boxningsträningen, varje gång den gör sig påmind.
Och det är flagrant att hjärntvättandet har pågått i sådan systematisk form, att människor nu kan se videon och rycka på axlarna. Alla andra gör ju det. Och videon ligger på topplistan för att alla tycker att hon är jättesöt. För det finns inga killar som runkar till videon. Pedofiler? Äh, de håller inte till på Google.
Eller så gör de det. Vanliga grabbar som aldrig skulle kunna tänka sig pedofili, men som ändå tycker att hon är lite het. En förbjuden fantasi. Fan ska man annars runka till. Allt annat har man redan laddat ner och sett. När man sett Houston ha sex med 600 killar så går man inte tillbaka till fäbodjäntan. Man söker nya kickar. Letar nya ställningar. Hittar en tredje G-punkt.

Ju snabbare karusellen snurrar, ju mindre hinner vi se vad som händer kring oss.

För några år sen när jag försökte rädda de återstående bitarna av min då tonåriga kusin, och vi brukade då och då prata om sexualitet. Trots en åldersskillnad på endast sju år så insåg jag ganska snabbt att tankar och syn kring sex hade förändrats radikalt jämfört med när jag var i tonåren. Jag var aldrig populär bland tjejerna då, men jag gick i samma högstadieskola och hängde med de tuffare grabbarna. Nu fick jag höra historier om 11-åringar som blev av med oskulden, 12-åriga tjejer som hade sex med tre-fyra killar i skogen och 13-åringar som hade analsex. Den avskyvärdhet jag kände kan inte kläs i ord. Och visst, i början ville jag inte tro honom. Jag vägrade. Då började han visa mig inlägg på Lunarstorm, SMS på mobilen och inspelade telefonsamtal som fick mina personliga dirtytalks med flickvännen att framstå som godnattsagor. Det var inget påhitt, utan vardag för våra systrar och döttrar. Och pojkar och söner. För ingen föds till kvinnohatare. Sexmissbrukare. Våldtäktsman. Det vet jag. Men redan från dag ett så är det macho som gäller, för hela slanten. Tuffaste barnvagnen. Actionfigurer. Cowboyhatt och polisuniform. Pistoler. Be the best man you can be.
Min pappa köpte en rosa docka till mig när jag var tre. Han ville inte att jag bara skulle leka med pojkleksaker. Det kan ha varit det enda vettiga han har gjort för mig.

Vad har då detta med den dansade flickan att göra? Allt. För precis som den lilla flickan har lärt sig att det är hett att shejka bootyn, så hade hans tjejkompisar lärt sig att det är naturligt att knulla och vara porrig trots att de ens knappt börjat högstadiet. Min kusin och hans kompisar hade lärt sig att en riktig man knullar. Gärna så grovt som möjligt. Så att du har något att berätta sen när ni ska grilla dagens fångst. Älska är för fjollor.

Så kalla mig en vänsterskadad moraltant om det får er att må bättre. Men den dagen din dotter kommer hem sönderknullad av ett gäng grabbar som hade värmt upp med att ladda porr på DC, eller när polisen knackar på för att hämta din son som utnyttjat en medvetslös flicka, så kom inte till den här bloggen och gråt ut. För jag är killen som älskar att säga told you so.

Jag tror att jag har kommit på ett sätt att skapa förändring. Om än en liten. Hur vi kan slå tillbaka. Jag behöver bara lite tid att presentera idén. Håll ut. Och håll om era barn. Syskon. Och alla andra som behöver en hjälpande hand.

tisdag, november 14, 2006

Parental Discretion Is Adviced

För du kommer att läsa en del svordomar den närmsta minuten eller så. Och anledningen är en video jag nyligen stötte på när jag gick igenom Googles topplista for nya videos. Bah, ännu en "sexig tjej som dansar i sin webcam", upphypad av alla killar som sitter och runkar till ännu en skev fantasi., hann jag tänka. Tills hon vände sig om...



Hon är fuckin 10 år. Max 12. Och redan hjärntvättad av en massmedial bild av en ung flicka. Och sviken av en Prozacbedövad morsa som är och gör sina naglar, och ett karriärsvin till farsa som i samma stund som flickan shejkar sin booty, är på sin sekreterares dito. Allt medan hennes perversa storebror filmar skitet för att lägga upp det på nätet. Där det blir till någons pedofildröm, din suck och min ilska.
Och allt för att ingen längre orkar bry sig. Det är ju oskyldigt. En liten dans. Och jag är verkligen ingen att rasa. Ännu en man som ska tala om hur tjejer ska bete sig. Men ärligt. Det där är inte Girlpower. Girlpower för mig är när man gör revolt mot vår mansdominerade värld. Går sin egen väg. Visar kvinnlig styrka. Inte när du står på alla fyra i mittomslaget på Slitz. Inte när du opererar tuttarna för att bli accepterad. Inte när du porrdansar i webcamen. För det är exakt vad vi killar vill att du ska göra. Tydligen. God knows att jag har varit där själv. Nere i porrträsket och haft en obeskrivligt förvrängd bild, av tjejer, sex och kärlek. När vi gick i högstadiet klottrade grabbarna ABEL. Alla Brudar E Luder. I gymnasiet fick jag lära mig hur sex skulle gå till, eller åtminstone hur porrproducenterna hade lärt mina äldre kompisar hur det skulle gå till. Och efter studenten så ville jag ha en tjej med silikontuttar. Precis som hon som min barndomskompis hade uppsatt på väggen. Men det var länge sen. Det gick att göra sig fri.

På samma sätt kan alla andra göra sig fria. Till slut. För det är ett hårt grepp de håller om oss. Det är kändishysteri, sexställningar och porriga kläder. Vilka de är vet jag inte. För det är överallt. Media. Och ingen vill bära ansvaret. I det uppskruvade tempot har ingen råd att inte hänga med. Sex sells baby. Special price for you. "Ansvaret ligger på föräldrarna". Och vilka är föräldrarna? Samma jävla idioter som redan blivit hjärntvättade. Mamman försöker hitta sin G-punkt med hjälp av Aftonbladet Söndag. Pappa är upptagen med att kolla baddräktsspecialen med Carolina Gynning i den andra tidningen. Och när man tröttnat på skitet så är det dags att hitta sig själv. Då är det lite fuckthesame att man har två förvirrade ungar som behöver en förebild. Släng dem framför TV.n eller datorn. Låt MTV eller Lunarstorm sköta jobbet. Bara jag slipper se dem ikväll.

Och en förälder som faktiskt tar ansvar kämpar i fet motvind. Mamma, jag måste ha en urringad topp, alla andra har det, jag blir mobbad. Fan säger man? Det här är ditt bästa, du förstår om en 6-7 år när du blir äldre. Tills dess kommer hon att ge dig hatblickar varje gång hon kommer hem från skolan. Och när hon inte får gå på den där 13-årsfesten som är FF, där hälften förlorar oskulden på fyllan, då är du världens sämsta farsa. Och till slut ger du dig och två helger senare ligger bilderna på din dotter ute på nätet där hon suger av någon gymnasiesnubbe, och du anmäler visserligen honom för våldtäkt, men skadan är redan skedd så att säga. Och du önskar att du hade någon som kunde gett dig stöd, någon som sagt att det är ok att vara rädd om sitt barn. Någon som inte tyckte att det var ok att din tonårskille fick lära sig om blommor och bin av Rocco Sifredi. Någon som gjorde att galenskaperna snurrade lite mindre. Om än för en liten stund.

Klockan är 3 på natten, och jag borde ha somnat för två timmar sen. Troligen kommer jag att ångra inlägget imorgon. Blir lite märkligt när jag ska leka nätentreprenör, politiker och journalist samtidigt som jag får ett sånt här utbrott. But here goes nothing. Om någon orkat läsa ända hit, så hoppas jag att någon orkar bemöda med en kommentar. För att om hoppet är det sista som överger en, så är mitt sista andetag inte långt borta.

måndag, november 13, 2006

Bloggportalens betygsystem

Alex Schulman kissade ganska fint på det betygsystem som bloggportalen använder, genom att öppet trixa med sina siffror. Sigge Eklund som är ansvarig för Bloggportalen skriver i en kommentar på inlägget att systemet ska göras om så att endast registrerade kan rösta. Jag blev smått chockad när jag såg att Alex hade 9.2 i betyg. Vid skrivandes stund har han fått 6250 röster. Ganska roligt med tanke på att Tjuvlyssnat på ett par månader har dryg 1700. Jag är övertygad om att det även går att fiffla med besökssiffrorna, även om det inte är lika lätt. Tjuvlyssnat behöver inte fiffla. Vi har legat på topplistan met ett betygsnitt på runt 5.2-5.3 i flera månader. Och är faktiskt den enda sajt på topplistan över besökare, som alltid är med på topplistan beträffande läsarnas betyg.

Sen har jag börjat fundera kring KIA-siffrorna. Varför är de lägre än Googles siffror? Det känns som att Google ändå borde ha skapat ett tillräckligt säkert system. Kanske finns det någon felmarginal beräknad inom KIA-siffrorna, för att annonsörer ska vara säkra på att de når MINST antal tusen besökare. Och så länge annonsbranchen ligger i fejd med Google, och KIA vägrar att ta med Googles siffror (de två sakerna har inget med varandra att göra), så utgår jag inofficiellt från att Tjuvlyssnat har drygt 60.000 läsare. Låter lite bättre än 55.000!

fredag, november 10, 2006

Vad ÄR en blogg?

Ibland höjs röster om att Tjuvlyssnat inte är en blogg (senast i en kommentarruta för några dagar sedan). Egentligen kan du kalla den vad fan du vill. Men ok, låt oss undersöka begreppet "Blogg". På Wikipedia står att läsa "..en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen alltid är högst upp."
Ok man ska inte alltid förlita sig på Wikipedia, men på alla andra ställen som jag har kollat upp, så är en blogg, en web-logg, som fylls på med inlägg. Tyvärr har de flesta fått för sig att det måste vara någon sorts personlig dagbok, och då är frågan vem som spridit dessa falska sanningar. Traditionella medier, eller vi som bloggar?

Tjuvlyssnatboken feedback

Har fått första ordentliga responsen från den redaktör som har bearbetat manuset, och bl.a. skriver han:

Jag tycker att manuset genomgående känns mycket lyckat. Det är en bra blandning av riktigt korkade kommentarer, dräpande repliker, ofrivillig komik, roliga missförstånd etc. Så det funkar både som humorbok och en bild av Sverige idag. Fast man undrar ju ibland hur en del människor kan vara så (för att uttrycka det milt) omedvetna ... Jag har skrattat högt många gånger under läsningen, så jag tror på den här boken.


Och jag måste erkänna att jag blev lite generad när jag läste mejlet. Var mycket mer positivt än väntat. Många frågar mig hur många exemplar jag tror att boken kan sälja i. Och det är en sjukt svår fråga. Förstaupplagan är på 5.000 ex. Säljer boken 10.000 exemplar blir i varje fall jag riktigt nöjd.

Kanske säljer den i 1.000 ex. Kanske 100.000. Kanske inte.

onsdag, november 08, 2006

Lifetime membership

Hur gör man för att gå ur SSU? Jag vet hur man gör för att gå med, även om jag aldrig har bett att få gå med. Jag försökte och ringa och be dem plocka bort mig efter SSU-skandalen. Till ingen nytta. Så om någon har ett tips, så tar jag gärna emot det. Igår fick jag ännu ett medlemsbrev, och precis nu fick jag ett mejl (som det inte går att avregistrera sig ifrån), som gjorde reklam för någon radioshow de bedriver på nätet. Det skulle vara väldigt intressant att få veta varför de fick för sig att jag ville vara med i SSU. Om någon journalist läser detta, så ställer jag upp på intervju, "Terroriserad av SSU" skriker rubriken. Anonymt såklart. Jag vill inte stöta på Anna Sjödin på Stureplan.

tisdag, november 07, 2006

Told you so

Jag hade rätt här! Internetturken Mahir ska nu stämma Borat enligt SVD. Tidpunkten är rätt också. Det enda som hindrade filmen från att slå mängder med rekord var FOX fega satsning på antalet biografer, filmen hade lätt kunnat fylla det dubbla, även om jag antar att SF var skyldiga här i Sverige. Jag funderar i min tur på att stämma SVD som tog mitt scoop och publicerade det. Eller kanske inte. Det var ju Mahir som snodde min idé. Så lite tid, så många att stämma.

måndag, november 06, 2006

Kommentarer

Vad är det för folk som kommenterar på bloggar? När jag började skriva den här posten för några dagar sen kom jag på tre generella sorter. Nu har jag kommit på några fler, ni får gärna fylla i:

1. Den som ogillar mediesnubbar och sitter och väntar dag in och dag ut på att få sätta bloggaren på plats, alternativt skriva spydigheter. Titta på Virtanens, Schulmans eller kommentarerna på Resumé.

2. Den som söker kontakt och svarar på allt bloggaren skriver, men oftast inte får svar, hittas hos bloggikoner som Sigge (innan han slutade) eller Isobelle.

3. Bittergubben. Skriver på generella bloggar och försöker få ut sitt kvinnohat till varje pris. Hittas även bland de opublicerade kommentarerna på Tjuvlyssnat.

4. Politiska motståndare. Håller i princip aldrig med bloggaren, men är ändå mest frekvent bland kommentarerna, alltid anonym så klart. Hittas på t.ex. Esbatis blogg.

5. Bittra exet. Sprider rykten om mer kända personer som de antingen fått nobben av, alternativt blivit dumpande av. Vanligt hos Tjejer på Stureplan, eller andra Stureplanbloggar.

6. Terrorkommentatorn. Skriver vadsomhelst, närsomhelst, hursomhelst, för att få lite uppmärksamhet och trafik till sin egen blogg. Mest på stora, alternativt likasinnade bloggar.

7. Osäkre kommentatorn. Har inga åsikter utan är där för att lära, och ställer massor med frågor. Vanligast på modebloggar, t.ex. Englas.

8. Rasisten. Skriver all möjlig dynga, eftersom det inte finns särskilt många stora blattebloggare att basha så sprider han sina åsikter och "fakta" på folkliga bloggar.

9. Kompiskommentatorn. Skriver interna grejer och i princip på alla poster. Helt meningslöst läsande för oss utifrån, men säkerligen uppskattat av bloggaren. Förekommer på alla småbloggar med få läsare (typ den här).


Jag har blivit tvungen att stänga av de öppna kommentarerna, för att få bort allt skit som skrivits på sistone, och jag tror att anonyma kommentarer i slutändan är den största påfrestningen för en bloggare. Man vil ha feedback, men får ofta hat och avundsjuka tillbaka. Tiden som borde gå åt att utveckla bloggen, upptas av annat irrelevant, som rensning och meningslösa diskussioner med ett spöke. Fram med ett bättre system för kommentarfunktionen, ska klura ut något så småningom.

Det närmar sig nu!

Sökte på skoj efter Tjuvlyssnat-boken, när jag skulle kolla priset på en annan bok, och tror ni inte att den finns inlagd redan. http://www.adlibris.se/product.aspx?isbn=9185476382&s=1
Och de tar galet låga 81 kr. F-priset är 60 kr, vi snackar inte många kronor påslag. Men det är väl bara kul om fler köper boken, tack vare det låga priset. Skickade precis in min tacklista, och lite annat kul som ska bli en överraskning i boken. Som det ser ut nu lär boken komma i mitten på januari. Jag firar nyår två veckor senare den här gången alltså.

söndag, november 05, 2006

Bloggannonsering

Den som sköter försäljningen för Tjuvlyssnats räkning är Generate, som är Bonniersägt och förutom Feber, även säljer för TV4 och Expressen. Vi har väl till en början hamnat i skymundan, men nu har det börjat lossna, och inom en kort framtid så slipper vi allt vad Google-ads och Tradedoubler heter. Och det har varit frusturerande att ibland vara beroende av antal klick. Vi har dock varit mer tursamma än andra bloggare och kunnat få ca 3 kr per klick, för en vanlig bloggare rör det sig om max 50 öre per klick. Nu säljs annonser på upp till flera månader mot stora företag och jag och Gloria kan jobba mer långsiktigt. Annonspriserna finns här. Vi har ökat i unika användare sen den prislistan gjordes. Just nu verkar dock siffran antalet exponeringar vara mer intressant, och då är det bra att beökarna klickar runt och blir exponerade. En bra riktsiffra ska tydligen vara 5, alltså har du 10.000 unika besökare i veckan ska den totala exponeringen vara 50.000, och vi ligger över 5, och med de kommande funktionerna på sidan, så lär väl den siffran öka.
En av de sista klickannonserna är Mötesplatsens, som genererat en CTR på upp till 1%. Det betyder alltså att 1% av alla besökare klickat på annonsen. Jag kan inte jämföra med andra bloggar, men jag har personligen aldrig hört talas om liknande siffror för en vanlig klick-annons.
Det betyder att den dagliga intäkten på den annonsen går upp på fyrsiffrigt under veckodagar, men självklart så dalar annonsen efter en tid.

Det är väl ändå symptomatiskt för årstiden och känslorna som virrar runt i luften. Vi är ensamma och behöver kärlek.

fredag, november 03, 2006

Löjligt Aftonbladet

En perfekt uppvärmning inför filmen ikväll är videon till denna artikel, där Borat tycker att Virtanen ser ut som en sexbrottsling, p.g.a. den gula T-shirten. Att statsminister Reinfeldt ser ut som en kille som gör "bung bung bung in anus" med andra killar, och dessutom verkar ha en liten khram (penis). Angående Madeleine säger han att ge en kvinna makt är som att ge en apa en pistol. Detta får Aftobladet till stora rubriken "Borat till attack mot Madeleine". Han säger så om alla kvinnor. Har ni fattat grejen med Borat eller? Vi skrattar åt hans idioti, och de idioter han möter. Men det kommer väl alltid att finnas någon jeppe som kommer att rasa, och sen ska hovet fördöma uttalandet sig. Till alla er som får för sig att rasa: FUCK OFF! Stanna hemma, se inte filmen. Och gå miste om ett komiskt mästerverk. Fast det är ändå skön reklam för Borat. De som har humor uppskattar hans påhopp. Sacha är ett geni, och jag ser redan fram emot filmen Bruno. Vi är fem blattar och fem brats som ska se filmen tillsammans ikväll. Bra humor har inga gränser. Det var därför som Stockholm Live lades ner. De hade glömt bort "bra".

Kejsarens återkomst

Det var länge sen jag skrev om fotboll. Tvärtemot många andra så ökar mitt intresse när det går dåligt för laget. Inter har haft en fin vecka, och Zlatan (alltid denne Zlatan), blir bättre och bättre. Någon som haft stora svårigheter dock är Adriano. För ett halvår sen var han förste forward. Nu är han nummer fem. När han debuterade för Inter gjorde han det i en bortamatch och det tog honom ett par minuter att göra det här klassiska målet. Han övertygade när han senare blev utlånad, och inget kunde stoppa honom från att bli världens bäste spelare. Men då dog hans far och ända sen dess har formkurvan dalat och han har blivit mer omtalad gällande transferrykten och festkvällar. Så blev han hemskickad till Brasilien ett tag sen, och nu har han fått vila och reda ut tankar. Problemet är att han spelar under en tränare som allt oftare hamnar i dispyt med spelarna. Mancini är ingen Capello, han är ung, player och gillar uppmärksamhet. Att han har haft problem med the golden boy är ingen hemlighet. Frågan är om Adriano någonsin kommer att utvecklas till en toppspelare under Mancini, eller om Imperatore gör bäst i att söka sig till Madrid och Mister Capello efter jul.

Kortet på handslaget nedan, som är taget idag, illustrerar väl det hela bäst:

onsdag, november 01, 2006

Körsbär?

Det kommer in en del folk från Bloggvärldsbloggen nu, till er har jag en special. Är inte Gale Harold, FBI-agenten i den nya serien Vanished och även t.ex. amerikanska Queer as folks, och Sigge Eklund väääldigt lika? Ok, det var inte de bästa bilderna, men den som hänger med i Vanished måste ha sett flera scener där likheten är påfallande, eller är det bara jag?

Lost in Solna

Jag sitter här i Solna och har försökt komma hem i cirka tre timmar. Det finns inga tåg, inga bussar, och väntetiden på taxi är enorm. Det började med att jag skulle på ett möte med ett stort företag (drygt 4.000 anställda) som ska in och sponsra ett nytt segment på tjuvlyssnat.se och efter mötet skulle jag vara lite familjär och umgås med min syster. Där fick jag. Totalt kaos. Det är lite skrämmande hur oförberedda vi är än idag 2006, när jag inte kommer hem från Solna till Hornstull, det är inte många kilometer. Och då har vi ändå vetat i över 24 timmar att snön är på väg.

Har fått mycket intressant information angående ett nytt projekt som ska förenkla för bloggar att få annonsörer som jag ska följa med ett stort intresse, när det lanseras om några veckor. Det har verkligen varit en outnyttjad trafik och har förjänat mer än 50 öres-klick á la tradedoubler.

Har även knutit en programmerare till ett nytt projekt som jag ska försöka landsätta innan jul, men just nu tar Tjuvlyssnat för mycket tid, med det kommande systembytet och allt.

Ser även att den här bloggen blir omnämnd idag både hos Sigge på Bloggvärldsbloggen och Beta alfa 2.0 och det är nog precis vad bloggen behöver, för att jag ska orka sitta och skriva något vettigt. Det känns som att många andra gör det mycket mer seriöst och vettigt än mig, men jag kanske kan slänga in några bra grejer per vecka. Och allting bakom Tjuvlyssnat skrivs ju exklusivt här, ifall någon nu orkar bry sig.

Sanningen bakom Borat?

Ok, börjar bli tjatigt nu, men när Borat pussar Dr House på skrevet, kan det inte bli annat än guld. Från SNL förra veckan. På fredag är hysterin med Borat äntligen över. Gud vet hur många intervjuer jag har sett på youtube. "I like sex" börjar bli lite utslitet.

Är det förresten någon annan som tänkt på att Borat har snott sin karaktär från Internetturken Mahir? Det är ju en ren kopia på honom, både utseendemässigt och vissa fraser som Mahir använde, t.ex. "I like woman", tabletennis, I have home - car. Det många inte vet är att figuren Borat egentligen började som den albanske Christoph på BBC för 8 år sen, se klipp nedan:

Eftersom Mahir blev känd 1999, så antar jag att Sacha började ändra sin figur efter att Mahir blivit ett fenomen. Fast det är såklart inget annat än ren spekulation från min sida. Men visst är likheterna påfallande?

Edit: Jag googlade och fann en annan blogg som nämner Borat och Mahir, dock att den senare skulle vara den förras look-a-like. Dock finns det flera engelska sidor som upptäckt likheten, det är ju i och för sig inte så jättesvårt.

Bloggsiffrorna del 482

Kanske blir lite tjatigt, men när en så stor ekonomisajt som E24 publicerar siffran 40.000 unika besökare per vecka för modebloggar här, så måste jag börja reagera från ett helt annat perspektiv. Tidigare har det endast handlat om min personliga önskan att rätt siffror ska lyftas fram. Men när siffrorna börjar publiceras på E24 som troligen läses av en stor majoritet icke-bloggkunniga, så urholkar det ett säljargument för tjuvlyssnat, som ändå måste få stoltsera med 55.000 unika per vecka på KIA-index. Skulle vi också använda Bloggtoppens siffror, kunde vi skryta med 100.000-tals besökare, även om jag förstår att branchen endast förlitar sig på KIA-siffror. Dags att skicka massmejl till alla stora medier, eller kanske borde Bloggtoppen och Bloggportalen, sätta ut någon sorts varningstext?
Bloggtoppen.se