söndag, december 30, 2007

Min julstämningshöjare

Det var julafton och mass-sms:en började hagla in. Folk anstränger sig inte ens längre för att skriva något mer personligt, utan det är antingen "God jul! /X" eller så är det något snuskigt/klämkäckt.

Som en protest mot detta och Facebook-kedjebrev skickade jag ut ett ironiskt:

"Hej! Om du inte skickar detta meddelande till 10 personer inom 1 minut så dör jultomten!! Ok, jag skojar, det är bara Damon som vill önska en mysig jul. Kram!"

Detta ledde till följande grupperingar:
1. De som blev chockade och tyckte att det var opassande att skriva jultomten och dör bredvid varandra (typ min 6-åriga kusin).
2. De som tyckte att jag var en idiot som skickade mass-sms. MEN FATTA MIN IRONI ASSHOLES!
3. De som inte svarade. Antingen ouppfostrade/ociviliserade, eller så trodde de väl att jag bara vidarebefodrat sms:et.
4. De som fattade, log och skickade ett tack tillbaka.

Nu sitter jag och knåpar på något mer brutalt till nyår! Återkommer med besked nästa år.

fredag, december 28, 2007

Farewell Mrs Bhutto...

Här hade jag tänkt att skriva lite roligt om julen. Men jag känner mig helt tom, efter gårdagens mord på Benazir Bhutto. Vilken förlust för demokratin. Alla visste ju att Benazir skulle dödas. Men man hoppades att det fanns någon strimma hopp här i världen. Det finns nog inget jag kan säga som inte andra redan har sagt.

Märkligt nog hade jag ägnat större delen av gårdagen åt att titta på dokumentärer med Talibantema och filmer med islamisk fundamentalism som ämne.

Damons lista ansluter sina pakistanska vänner i sorg.

torsdag, december 20, 2007

I wish you a merry christmas!

Det märks att Internettrafiken går ner nu. Jag ser det i statistiken och inser logiken. Det är inte läge att sitta vid datorn längre. Så innan alla försvinner, vill jag önska er en riktigt fantastisk jul och mycket kärlek. Ring den där personen som du bråkat med under året, glöm all småskit, var en större människa. Jag vet åtminstone en person jag ska ringa.

I slutändan kommer kärlek och omtanke att segra. Det måste vara så. Ta hand om varandra!

Pussar /Damon (som är tillbaka under mellandagarna)

onsdag, december 19, 2007

Julklappshysteri

Det blir verkligen värre för varje år. Folk verkar tävla om att överträffa varandra när det gäller att köpa julklappar. Konsumtionshysterin får mig att må illa. Ändå är jag rätt tokig i prylar.

Därför har jag bestämt att ingen får köpta julklappar av mig i år. Äntligen. Varför köpa mina nära en dyr bok, när jag kan köpa skolböcker till barn i U-länder genom Action Aid? Vad har jul med dyra presenter att göra egentligen? Vad hände med att vara med familjen och bara ha skoj.

Skänka en tanke till alla som inte är lika lyckligt lottade som oss. Och nej, jag struntar fullständigt i vad Svensk näringsliv säger, det här gör mig inte till kommunist, det gör mig human.

Fast jag känner ju mig själv. På söndag kommer jag få panik och tokhandla. "Tänk om folk tycker att jag är snål eller osympatisk". Det är nog där skon klämmer. Vi köper allt detta för att bedöva ångesten, och visa att vi "bryr oss".

tisdag, december 18, 2007

I never said I was beautiful...

Har drabbats av sömnlöshet. Lägger mig inte förrän 3-4 på natten. Mörkret tar kål på mig. Tur då att jag kan roa mig själv 2.30 på natten. Mitt hår börjar bli vansinnigt långt, och det måste klippas innan jag åker till tjejens föräldrar. Lika bra att skapa lite minnen tänkte jag och detta är resultatet från nattens fotografering:

Nästan Emo.
Poplugg
Per Gessle
Psykopat.
Täkn om jag såg ut som på sista bilden jämt. Det vore något att ta hem till mamma va?

Klockan klämtar för oss alla

Sitter här och blir riktigt fascinerad av denna World clock som baserat på statistik räknar upp diverse hemskheter som världen utsätts för, as we speak, samtidigt som klockan rullar. Antalet HIV-fall, den ökande jordtemperaturen och mycket annat. Ta en titt och känn dig liten.

Under den korta tid du läste detta, fick ca 10 människor reda på att de har cancer. Skrämmande.

Via Buzz

måndag, december 17, 2007

En s.k. kültürkrock

Min kusin och hans tjej blev med barn. Någon berättade för min morfar, som fick sin världsbild förkrossad.

Morfar: Jag förstår inte hur de kan vara med barn. De har inte ju varit i kyrkan än!?

Jag hade sån lust att bara: Han drog fram sin penis och....Men nej, jag log bara och konstaterade generationsklyftan.

fredag, december 14, 2007

Dexter - slut på säsong 2 (spoilervarning) och ringsignal

Nu har jag kollat på de tre sista avsnitten av säsong två, och Dexter fortsätter hålla formen (och då menar jag inte bara hans fina magrutor). Dexters mörka sidor är så tilltalande att man till slut skiter i att störa sig på den där Lila, som höll på att fucka upp serien rejält halvvägs, genom att göra Dexter till en latinolover. Jag har sällan mått så illa över en sexscen som när Dexter hade fantastisk sex med denna låtsas-brittiska "hondjävul". Dexter ska ju inte ha några känslor.
Men de utvecklas rejält i säsong 2 och ett tag är fascinationen på väg att försvinna, jag spolade t.o.m. bort en liten scen i avsnitt fem eller sex!

Men levnandsinstikten är störst, blodlusten likaså, och det som gladde mest, liksom med förra säsongen är closure. Säsonger kan avslutas och båda för fortsatt spänning utan töntiga "To be continued" á la Heroes eller Prison Break.


För er som gillar den fantastiska musiken i serien finns mitt favoritstycke att ladda ner som kort mp3 och använda som ringsignal. Jag ryser varje gång min telefon ringer. Man kan lyssna på den delen här.

Akta ryggen!

Update: Dessvärre går rykten om att CBS ska lägga beslag på serien till nästa säsong, vilket säkerligen innebär en försämring, allt för att passa den stora publiken...

torsdag, december 13, 2007

Arla chockhöjer sina priser

Jag är helt besatt av Keso. Eller grynost eller cottage cheese som det egentligen heter. Det kommer i olika smaker, och är ett gott, nyttigt frukostalternativ. Så snacka om att jag höll på sätta mackan i halsen (bildligt talat) när jag skulle köpa Keso (som egentligen är Arlas märke) häromdagen. Jag kom ihåg att tidningarna skrev om att en höjning skulle ske i december, och jag tänkte att någon krona hit eller dit spelar inte så stor roll.

Det vart lite mer än så. Ett litet paket som tidigare kostade 12.90 kostar nu 19.90 på Vi-butiken. Det är en höjning på 54%!! I lågrisbutikerna där det kostade 9.90 är priset nu 14.90, alltså ca 50% höjning!

De stora burkarna som kostade 24.90 kostar nu 29.90. Hade jag varit 60+ hade jag skrivit en insändare till lokaltidningen!

Jag gick iväg till Konsum för att dubbelkolla, för jag har märkt på sistone att Vi-butiken i Hornstull kraftigt har höjt sina priser, och många basvaror är billigare på Konsum som är ökända för sina höga priser. Men samma sak där.

Igår var jag förbi Willys där en stor burk av deras eget märke kostade 16.90. Arlas Keso var 50% dyrare här. Det är dags att bryta upp Arlas monopol (som egentligen är ett oligopol), fler och fler butiker tar in varor från andra mejerier, och det är dags för oss konsumenter att stödja även andra märken. Hur gullig den där tjejen i Arlareklamen än verkar.



30 spänn för en burk Keso. Snart blir det billigare att äta kött till frukost, fy fäään!

onsdag, december 12, 2007

Allt om Iran - del 2

Nu när vi har klarat av historien, är det kanske lika bra att prata om människorna.

Det historiska förloppet har gjort att Iran består av flera olika folkslag. Naturligtvis är det främst av den persiska befolkningen, de som s.a.s. skapade Persien och var av arisk härkomst. Men det finns även azerer (ett turkfolk) i norr, kurder, afghaner, araber och många fler etniska grupper. Många av dessa minoriteter behandlas tyvärr rätt illa, och exempelvis afghaner utnyttjas ofta som billig arbetskraft. I den del av Esfehan som jag växte upp i, bodde det många armenier, som dock ansågs lite mer classy än andra och dessa har t.ex. rätt, eftersom de är kristna, att dricka alkohol, något som är strängt förbjudet i Iran.

När jag var där förrförra sommaren, gjorde man det klart för mig redan första kvällen att alkoholdrickande bestraffas med offentligt piskande. Det är lägre straff för användande av narkotika (!) och att jag i så fall skulle komma undan med böter. Sedan frågade man om jag ville ha Absolut Vodka eller Smirnoff, och mina ögon blev lika stora som drickglasen.

"Dricker ni alkohol här?" frågade jag chockat. Alla dricker alkohol, blev svaret.

För Iran är transparensens land. Å ena sidan matas vi av bilder i TV.n på sjalklädda kvinnor och presidenter i Dressmankostymer. Å andra sidan är befolkningen unga i hjärtat och på pappret (efter kriget har Iran en väldigt ung befolkning) och man längtar efter frihet och vill vara som oss här i väst. Det fanns inte en mehmoni (när man går bort som gäster) jag gick på utan att folk ville veta hur vi hade det här, vilken musik vi lyssnade på, vilka kläder vi bar, och hur det var med kärleken. Förvånansvärt många gillade rock och hårdrock. Metallica var gudar för en del.

Skratt varvades med tårar, för det gjorde riktigt ont i hjärtat att höra deras berättelser om hur man var rädd och fick smyga med precis allt. Partners, smink, sprit, festande.

För festa gör man. Bara att det inte finns några uteställen, utan det är enbart hemmafester och landställen som gäller. I de finare villaområdena i Tehran finns det fester varje natt, och vanligtvis har man mutat områdets poliser, och det är hitmusik och sprit/droger, precis som här. Ibland slår dock polisen till, och man kan tvingas betala en kraftig muta för att inte hamna bakom galler.

Även hos den vanlig befolkningen är det nästan plikt att varje kväll besöka släktingar och vänner. Och det är väl det här som är det mest fantastiska med Iran. Närheten och värmen bland människorna. Middagar vid 23-tiden på en måndag, och så spelar man kort eller snackar skit till sent. Man diskuterar politik, tittar på satellit-TV (nästan alla har parabolerm trots att de är förbjudna) eller pratar om sin dag.

Och det bästa av allt. Ingen har slöja på sig. Nej, det man ser på gatorna är endast en fasad. Det är enbart gamla tanter eller strikt religiösa som bär slöja även inomhus. För där är man fri.
Och det är det folket drömmer om. Frihet. Vare sig det handlar om yttrande, religion eller kläder.

Och det är väl det som slår en mest. Vilket land det kunde ha varit.

Kom ihåg att för bara 30 år sedan, var Iran ett land som exempelvis svenskar var väldigt fascinerade av. En f.d. flickväns mamma har berättat för mig om hur hon köpte damtidningar för att se de senaste bilderna från det iranska kungahuset. Nuförtiden är ord som terrorism och kärnvapen det som medel-Svensson förknippar med landet. Även om iranier ändå är grymma på att rota sig i det svenska samhället.

Men även om ni inte vill ta mitt ord, så räcker det med att ni tittar runt er. Jag kan slå vad om att de flesta iranier ni känner, är bra på språket, trevliga och ambitiösa. Utbildning är viktigt, och jag kan nog påstå att folk med iranskt bakgrund är de kanske mest integrerade utomeuropéerna här i landet.

De är läkare, tandläkare, civilingenjörer och mediefolk. En och annan konstnär och designer finns det också.

Om jag tar den där jävla examen någon gång, så finns det en jurist också...

Palmyra - Stockholms bästa kebab!

Idag hade jag tänkt att skriva Allt om Iran - del 2. Men det går lite segt. Anledningen till det är att jag fortfarande är mätt efter gårdagens middag. Jag är helt galen i kebab och är mycket nitisk, när det gäller att bedöma såser, köttet, brödet eller pommes fritesen som serveras till.

Bland många kebabkännare (flashigt ord) rankas Palmyra kebab i Årsta som det absolut bästa stället i Stockholm. Det är riktigt gott, superfräscht och enorma portioner. Man betalar 75 kronor för en tallrik, men man får då mat som räcker till 2-3 personer! Att då slänga i sig en sån portion själv, kan ha vissa efterspel. De har även fina kycklingfiléspett och shishkebab. Ännu ett plus är en fin sallad- och såsvagn, så att man kan ösa på med så mycket vitlöksaioli man vill!
Nu kanske någon undrar varför jag gör så mycket reklam för detta ställe. Helt enkelt för att tipsa andra kebabälskare, som inte upptäckt denna pärla. Det är en omväg, men väl värd. Jag tog tåget ut hit mitt i kallaste vinterkvällen förra året, för att få mig en fix.



Kanske har någon ett kebabtips till mig?

tisdag, december 11, 2007

All lights off me

Jag märker allt mer hur det tär på en att ha offentliga bråk. Jag är ju inte känd för att kunna hålla käft när något/någon stör mig. Jag har t.o.m. sett det som en plikt att påpeka andra människors felande. Kastat tomater på bloggare och andra människor. But no more.

Eller ok, mycket mindre.

I natt hade jag en mardröm om att jag hade öppet bråk med en känd bloggare. Det slutade med att jag hade sex med hans tjej, och då bröt helvetet lös. När jag vaknade, gick jag direkt bort till datorn, för att se vad personen i fråga hade skrivit om mig på sin blogg. För att sekunder senare inse att allt bara var en dröm. Men känslan av obehag fanns kvar där i kroppen.

Det måste finnas bättre sätt att förändra än att kasta ljus på offentliga syndare. Jag tänker inte vara helt tyst, tiga är fortfarande att acceptera, men antagligen får man mer gjort om man inte ger sig in i offentliga diskussioner. Jag står över det, så gott det går.

Jag vill vara den där tankesultanen Hassen Khemiri skrev om. Titta på alla små barn som kastar sten och bara skratta åt dem. Man får inte lika mycket uppmärksamhet, men i slutändan får man mer gjort och kan sova bättre.

måndag, december 10, 2007

Bögjävel!

Läser om en mycket tråkig händelse hos Centerpolitikern Federley. Att bli nedslagen för sin sexuella läggning i centrala Stockholm är en skam för oss alla. Lägg märke till hur förövarna även anmärker på blatten som driver korvkiosken där överfallet äger rum.

Det är påfallande ofta som män med homofobi även besitter främlingsfientlighet. Det är ständigt som folk skriver att jag är bög, eller att jag "säkert tar den i 2:an", när jag har åsikter, här eller på andra bloggar.

Som att jag skulle ta illa upp!

Hade jag varit bög hade jag varit förbannat stolt över det, och njutit av varje sekund. Då hade jag kunnat skämta ännu mer om homosexualitet också! Hell, jag önksar nästan att jag var bi!
För det är symptomatiskt för dessa män (ja, det är nästan alltid män), att tro att bög och blatte är något underlägset och skamligt. Att ta för givet att jag tar illa upp, som vore jag en macho-neandertalare.

Häromåret bodde en fotbollskompis från Göteborg hemma hos mig i en månad, medan han sökte studentbostad. När jag småpratade med en granne, och nämnde att det var en kompis som flyttat in, frågade han om "det var så vi kallade varandra nuförtiden". Jag stod kvar med öppen mun, medan han lämnade porten.

Homofober är ett efterblivet släkte, och jag måste pinsamt nog erkänna att det finns flera homofober bland mina gamla vänner! Kanske dags att börja radera ett par telefonnummer för gott?

Allt om Iran - del 1

Detta är alltså den första serien om Iran. Folket, kulturen och sevärdheterna. Och lite historia:

Irans huvudstad är Teheran, som inklusive förorter har cirka 11 miljoner invånare, en siffra som skiftar i olika undersökningar. Dess andra stad är Esfahan, den stad där jag är född, som stoltserar med ett par miljoner invånare. Man kan väl kanske säga att det är Irans Göteborg. Folk har en roligare dialekt, och det finns lite lillebrorskomplex.

Esfahan har dock tidigare varit huvudstad i Persien, som Iran hette fram till 1935. Enligt de böcker jag har läst, begärde kungen 1935 att omvärlden skulle sluta använda begreppet Persien och börja använda det ord som befolkningen själva använde om landet, Iran. Iran härstammar från ordet Ayran, en beteckning för ordet arier, och det ska tydligen varit så att kungen inspirerats av de rasideologiska tankar som svepte över Europa och Tyskland. Namnbytet skulle markera att iranier var stolta arier, och ett överlägset folk.

Än idag är det en vanlig iransk grej, att hävda att man härstammar från arierna. Jag minns hur jag och en iransk klasskompis var stolta på högstadiet, när vi läste om Hitler, över att vara arier. Vi skojade om att vi kunde gå med i VAM. Då var jag 14. Det är lite beklämmande att höra fullvuxna (till ålder bara kanske) prata om att de är arier.

Den nämnda kungens son, skulle bli den sista monarken (Shah på persiska) i Persiens drygt 2500-åriga historia. En intressant historia är den om den iranska premiärministern, Mohammed Mossadegh, en mycket populär man som utsågs till årets man av Time Magazine 1951, men som avsattes efter en kupp av CIA (!) och britter, p.g.a. att han ville ha ut de utländska krafter som försökt styra landet i många år. Detta är något som fortfarande upprör iranier, då regeringen i fråga var demokratiskt vald av folket, och dåvarande amerikanska utrikesministern Madeleine Albright beklagade sig år 2000 över denna, CIA:s första statskupp, och hur den försvårade Irans demokratiska utveckling. Läs mer på Wikipedia.

60- och tidiga 70-talet innebar en ekonomisk uppsvingning för landet, moderniseringen fortlöpte väl, och Shahen hade goda förindelser med USA. Det iranska kungahuset var väl omskrivet i exempelvis svensk skvallerpress, och folk här döpte t.o.m. sina barn efter de iranska kungafamiljen. Iran var något exotiskt och trevligt i omvärldens ögon. Samtidigt kom uppgifter om hur Shahen roffat åt sig stora rikedomar, och hur hans säkerhetspolis SAVAK, som skapats med hjälp av amerikanska och israeliska rådgivare, torterade och avrättade politiska motståndare.

De islamistiska rösterna talade om förändring, rättvisa och ett avlägsnande från den västerländska kultur som Shahen försökt att påskynda folket. Detta ledde slutligen till den iranska revolutionen och att Khomeini, en shiamuslimsk ledare, kom till makten 1979. Iran har sedan dess gått i en mer bakåtsträvande riktning, och de förändringsvindar som blåste vid sekelskiftet, har ersatts av den nuvarande presidenten Ahmadinejads strikt islamistiska världssyn. Den med störst makt i dagens Iran är den andliga ledaren Khamenei, som ersatte Khomeini efter dennes död.

Detta var lite kortfattat om bakgrunden. Nästa avsnitt kommer att vara mer lättsmält.

fredag, december 07, 2007

"Och så notan till herrn!"

Jag har alltid och kommer alltid att unna mig två saker främst här i livet. Resor och mat. Den förra utvidgar ens vyer på världen, den andra ger en gastronomiska orgasmer. Medan andra lägger sina pengar på sprit, lägger jag hellre samma belopp på ett restaurangsbesök.

Något som har varit en märklig upptäckt på senare tid, är att när man har en tjej som sällskap när man äter ute, vill alltid servitörern överlämna notan mig. I deras enfaldiga värld, är det mannen som betalar. Och visst, jag betalar gärna för min tjej, men hon vill ju betala varannan gång. Det är snart 2008.

Men gång på gång, får jag notan skickad mot mig, som en symbolisk gest, trots att hon har bett om notan. Det har t.o.m. hänt en gång på...nja, jag låter stället förbli anonymt den här gången, att hon har lämnat sitt kort till servitrisen, varpå hon återkom och bad mig att signera!!

Självklart behöver denna blonda lilla sak, bli omhändertagen av en stor gorilla. Typ.

Det är dags för Stockholms (och säkerligen överiga Sveriges) restauranger att stryka gamla könsroller från menyn. Nästa gång de ger mig en nota, när mitt kvinnliga sällskap har bett om den, kan de förvänta sig en rejäl uppläxning på plats.

torsdag, december 06, 2007

"I’ve got the Kavorka, Jerry!"



Jag postade denna bild på Tjuvlyssnatbloggen förra veckan. Det är alltid snack om att mitt hår liknar Kramers, och jag tycker att det är en rätt skön jämförelse. Ibland får jag höra att jag liknar Figo, men den likheten har jag svårare att se. Däremot tycker många att de två är lika.

Håret växer galet och det går inte att stoppa, and I'm loving it! Would you hit it?

onsdag, december 05, 2007

Jante-Janne

Sitter och tittar på Uppdrag gransknings avslöjande om fuskandet med datummärkningen på köttfärs hos ICA. Som (skamsen) köttälskare blir jag upprörd över butikernas sätt att blåsa oss konsumenter. Det blir nog de flesta. Det som senare upprör mig än mer, är Janne Josefssons upplägg, där han försöker lägga ordentlig fokus på hur mycket dessa handlare tjänar per år. Vilka bilar de kör, samt deras aktieinnehav.

Han är smart, Janne.

Han vet att det kommer få medelsvensson än mer förbannad när de ser det vidriga fusket, att fuskarna har det gott ställt. Personligen struntar jag fullständigt i hur mycket dessa handlare tjänar. Jag unnar dem att deras hårda slit har gett utdelning (om än med suspekta medel). Edit: Det är knappast så att köttmärkningen gjort de till miljonärer, alla stora ICA-handlare gjorde rejäla vinster i sina ICA-aktier.

Personligen tänker jag försöka tjäna så mycket pengar som möjligt och unna mig den lyx jag önskar. Det betyder inte att jag i så fall behöver frångå mina ideal, eller att jag slutar bry mig om samhället. Lägger man ner tillräckligt med tid och arbete, så kommer man att tjäna pengar, det är inget som jag eller någon annan ska behöva skämmas för.

Det gör att jag till slut skiter i fusket med datummärkningen. Något som datumet gått ut på för länge sen, men används dagligen, är den svenska avundsjukan.

Kid sister - Pro nails

När jag frågade om er tidigare, skrev någon att jag skriver för lite om musik. Det får bli skärpning på det. När jag kollar igenom min låtlista på mobilen ser jag att den låt som klarat sig längst är Kid sisters låt Pro Nails som jag upptäckte på den snippet-skiva Kanye West "släppte" i våras. Nu finns även en video ute. Kid sister, från Chicago är tjejen som har varit hypad i nästan ett år, och snart blir känd för en bredare publik.
Inget får mig igång som nyskapande hip-hop, lyssna gärna även på Control, på Kid sisters My space.

Litet meddelande till Tjuvlyssnat/tittat-vänner!

Ja, servern är nere tyvärr. Ni är för många besökare! Men vi har skickat ut någon tekniker... Håll ut!

tisdag, december 04, 2007

Självcensur

Det finns så mycket jag vill skriva om mitt andra hemland, Iran. Politik, kultur och vardagslivet. Saker ur ett annat perspektiv än den svensk media ger er. Men samtidigt är jag lite rädd. Vilka läser den här bloggen? Är det risk för min mammas säkerhet om jag skulle skriva regimkritiskt? Kommer jag kunna åka tillbaka själv?

Nu känner jag folk som bloggar kritiskt och åker tillbaka. Och det är inte så att jag enbart tänkt att blogga negativt. Men just den ständiga oron att behöva noggrannt tänka igenom potentiella inlägg, gör att jag säkerligen har raderat 4-5 inlägg hittills, innan jag ens har lagt ut dem.

Jag känner mig lite feg, men samtidigt skulle jag inte stå ut med mig själv, om mina skriverier här skulle leda till att någon i familjen råkade illa ut därnere. Iran är ett fantastiskt land, och jag ska framöver ge er inblick i historia, resmål och kultur. Kanske slänga in lite fraser som ni kan imponera era persiska vänner med.

Det får duga så länge.

måndag, december 03, 2007

Signalen viktigt meddelande

Nu slog klockan precis 15.00 och då gick den där tutsignalen som hörs överallt var tredje månad igång. Alla vet väl att det är en testsignal, men jag blev lite nyfiken och började googla.

Jag hittar info hos Räddningsverket:

"För akuta situationer där det kan vara fara för liv finns varnings- och informationssystemet Viktigt meddelande...Signalen viktigt meddelande betyder att man ska gå inomhus, stänga fönster och dörrar samt eventuell ventilation, och lyssna på radion för mer information. När faran upphört ska signalen 'faran över' sändas: en 30 sekunder lång, sammanhängande signal."

Vidare får man veta att "Utomhuslarmet testas fyra gånger per år, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december, klockan 15:00" och att larmet har testats sedan 1961.

Enligt Wikipedia går signalen även under namnet "Hesa Fredrik" i folkmun, något jag måste ha missat helt. Personligen tolkar jag den av naturliga förklaringar mest till krig, men I Sveriges fall skulle det väl mer vara naturligt om det rörde vattenförgiftning, farligt utsläpp eller liknande.

När man hör larmet på en icke-testdag gäller det alltså att ta sig in i bostaden snabbt, stända dörrar och fönster och slänga på radion. Fast allvarligt nu. Skulle det hända något på riktigt, skulle vi vara rätt körda. Jag undrar hur många som skulle ta det seriöst om man hörde signalen en eftermiddag när man var ute på stan och gick, eller befann sig i provrummet på H&M?

Den första kvarten skulle de flesta fortsätta på som vanligt. Dricka arseniken i vattnet och andas in det radioaktiva utsläppet. Jag skulle kanske t.o.m. lämna lägenheten för att kolla om jag ser något giftigt moln.

Vi är trygga här i vårt vackra land. Kanske lite för trygga?

Kittlande bild

Från Tjuvtittat


Jag kan inte låta bli att älska den här bilden. Hur den stolte Masaikrigaren promenerar på den afrikanska savannen i den stekande hettan... med en Willypåse i handen. WILLYS!!

Det finns en logisk förklaring, men den tänker jag bortse ifrån och fortsätta att le åt bilden.

Bloggtoppen.se