fredag, november 10, 2006

Vad ÄR en blogg?

Ibland höjs röster om att Tjuvlyssnat inte är en blogg (senast i en kommentarruta för några dagar sedan). Egentligen kan du kalla den vad fan du vill. Men ok, låt oss undersöka begreppet "Blogg". På Wikipedia står att läsa "..en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen alltid är högst upp."
Ok man ska inte alltid förlita sig på Wikipedia, men på alla andra ställen som jag har kollat upp, så är en blogg, en web-logg, som fylls på med inlägg. Tyvärr har de flesta fått för sig att det måste vara någon sorts personlig dagbok, och då är frågan vem som spridit dessa falska sanningar. Traditionella medier, eller vi som bloggar?

3 Comments:

Blogger kris said...

Nämen det vet väl alla nufetiden att en blogg bara är ett verktyg för att torgföra politisk propaganda?

Det finns bara två sorters bloggar i hela världen: "vänsterbloggar" och "högerbloggar".
Och genom att ventilera alla sina åsikter om politik i en blogg kan man störta regeringar, utplåna orättvisor och frälsa mänskligheten.

Detta med att en blogg måste vara "personlig dagbok" är såååå 2003.
På den tiden förväntades alla bloggare när som helst kunna besvara helt idiotiska frågor i stil med "vad har du på dig för kläder?" eller "var är du?".

Gudskelov har vi kommit mycket längre i utvecklingen nu.

;-)

2006-11-14 22:41  
Anonymous Starhopper said...

Detta säger NE om vad en blogg är:

blogg (från eng. weblog), webbjournal, webblogg, personlig och öppen dagbok på webben. Man kan även se begreppet som ett mellanting mellan personliga kolumner i dagstidningar och dagböcker. En typisk blogg innehåller iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser, länkar till intressanta och aktuella webbsidor m.m. Bloggar publiceras genom att man uppdaterar en webbsida, via e-post eller via en kombination av dessa. Det finns speciell programvara för att skriva bloggar och även webbplatser som ger stöd för att skapa dem. Metablogg används som begrepp för bloggar som består av andra bloggar.

Själva funktionen att publicera personliga dagböcker på webben har funnits länge; ordet blogg tillkom först i slutet på 1990-talet.

2006-11-15 17:05  
Anonymous Martin said...

Som inbiten webguru (webbutvecklat sen 95) måste jag säga att wikipedia definitionen var mycket bättre än NE.

2006-11-21 17:15  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se