onsdag, september 19, 2007

"Tjejer borde klä på sig för att inte bli våldtagna"

Uppmärksamma läsare tipsar mig om en artikel i Expressen om systrarna Karlsson som tog av sig överdelen och badade topless på Fyrishovsbadet. Då blev de utslängda av vakterna. För tjejer MÅSTE ju skyla sig.

Det var exakt det här skitet som jag försökte uppmärksamma i ett tidigare inlägg (med idiotisk rubrik, som sagt). Att tjejer SKA gömma sina bröst är ännu en könbaserad orättvisa i vårt samhälle. Kanske inte den största, men en som är ytterst lätt att glömma bort.

Chefen på badet försvarar sig med tre punkter.

1. Säkerhet: "Det finns en risk för att tjejer som badar topless kan utsättas för sexuellt ofredande". Ok, då kan krogägare sluta släppa in tjejer med för korta kjolar, eftersom de kan utsättas för ofredande. Vari ligger logiken? Släng i så fall ut de ofredande killarna, inte tjejen som vill gå med valfri klädsel. Det är typisk gammalmodig tänk á la "klä-på-dig-så-du-inte-blir-antastad". Sån som tyvärr fortfarande förekommer hos vissa domstolar.

2. Hygien. Vadå, är tjejers bröst smutsigare än killars? Hur kommer det sig då att killar kan simma barbröstade? Det fånigaste argumentet är också det som är lättast att slå hål på. En undanflykt. Och en dålig sådan.

3. Seder och bruk. Ja men då så. Något annat som har varit seder och bruk? Svarta får bada i sin egen pool? Bögar får inte basta? Seder och bruk tillhör gårdagen. Det krävs inget geni för att ifrågasätta föråldrade traditioner.

Denna Ragnhild Karlsson är min hjälte idag. Genom att bryta ett tabu, och utsätta sig själv för jobbig exponering, har hon tagit oss ett steg närmare ett jämställt samhälle.

Mot Jämo! Good on you, Ragnhid!

Edit: Ragnhild har nu hört av sig i kommentarerna och meddelar följande:

Hej Damon, tack för stödet, det är så skönt att se att det är fler som reagerar när någon försäker hävda att det skulle vara kvinnors ansvar om män begår övergrepp.

Tänkte bara säga kort att det har blivit en lite fel i media, jag och kristin är inte syskon men expressen valde att skriva det eftersom vi både har det otroligt ovanliga namnet Karlsson:) för er som blir nyfikna och vill läsa mer vill vi också tipsa om att gå in på www.callander.se/Ragnhild här kommer det ske uppdateringar så fort det sker något i frågan...
Tack en gång för stödet
MVH Ragnhild Karlsson

11 Comments:

Anonymous karen said...

Hon är min hjälte också.. är alldeles för feg att våga göra nåt liknande själv..

2007-09-20 11:56  
Anonymous Ragnhild Karlsson said...

Hej Damon, tack för stödet, det är så skönt att se att dewt är fler som reagerar när någon försäker hävda att det skulle vara kvinnors ansvar om män begår övergrepp.

Taänkte bara säga kort att det har blivit en lite fel i media jag och kristin är inte syskon men expressen valde att skriva det eftersom vi både har det otroligt ovanliga namnet Karlsson:) för er som blir nyfikna och vill läsa mer vill vi också tipsa om att gå in på www.callander.se/Ragnhild här kommer det ske uppdateringar så fort det sker något i frågan...

Tack en gång för stödet

MVH

Ragnhild Karlsson

2007-09-20 12:03  
Anonymous SandyDee said...

ja det är rätt!!

2007-09-20 12:04  
Blogger Albatrossen said...

Tack Damon -
för att du en smart kille som skriver klockrent om tjejerna som trotsade reglerna och badade topless!
Stå på dig!

2007-09-20 15:29  
Anonymous Daniel said...

*Ställer mig upp och applåderar* Ett halleluja-moment för jämställdheten =)

2007-09-20 16:21  
Anonymous karen said...

Men, det är ju Teds Ragnhild!! Hade jag ingen aning om. Vi känner ju nästan varann ;-)

2007-09-20 19:50  
Anonymous Anonym said...

Jag håller med, men någon stans bör man väl åndå dra gränsen. Kanske inte här, men var? Varför skulle inte vi alla få gå omkring nakna om vi så vill? Kanske dum jämförelse, dock minst lika dum som att jämföra det med svartas rättigheter...

2007-09-20 22:31  
Anonymous Anna i Linköping said...

En kvinnlig arbetskollega till mig uttryckte sig så intelligent när jag berättade om en tjej som dansade utmanande på ett disco. Flera killar satte händerna mellan hennes ben (hon bar kort kjol) och jag häpnade över deras tafsande! Min kollega tyckte att tjejen fick skylla sig själv, urbota dum kommentar tycker jag. Visserligen trivdes tjejen (ca 23 år) med den sexuella uppmärksamheten, men de unga grabbarna (inga bleka typer *host*)var ruskigt dåligt uppfostrade! Man ska kunna klä sig som man vill!! Bra blogg förresten...underhållande. :-)

2007-09-20 23:38  
Blogger Damon Rasti said...

Tack samtliga för cred, det värmer! Se till att gå in och credda tjejerna också, de gjorde ju grovjobbet!
Anonym: Killar brukar inte gå utan kalsonger, därför menar jag inte att tjejer ska få gå utan trosor. Men det anses acceptabelt för killar att gå barbröstade, men inte för tjejer. Dubbelmoral?
Anna: Det gör extra ont när man får höra andra tjejers "De får skylla sig själva"

2007-09-21 02:11  
Anonymous Kristin Karlsson said...

Fattar ni hur mycket energi vi får av alla kommentarer och bra tankar!!!
Tack!!!

kristink.bloggspot.se

2007-09-21 19:43  
Anonymous mel said...

Skönt att det finns fler som tänker utanför lådan. Bra inlägg.

2007-09-25 00:10  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se