söndag, februari 17, 2008

Lämna inte honom i fred

Nu har jag läst domen i Tito-rättegången - som är väldigt välskriven för att vara en tingsrättsdom - och även pratat lite med Christian Diesen, professor i processrätt på SU. Väldigt förenklat kan man säga att Tito i princip åker dit p.g.a. att han i sitt försvar framstår som icke trovärdig och framstår nästan excentrisk, när han anger allt från konspirationsteorier om Bert Karlsson och sin f.d. svärmor till svensk rasism som orsaker bakom rättegången (det senare nämns ej i domen).

Även om forskning visar på att invandrare döms hårdare än infödda svenskar i domstoar, kan vi nog alla vara överens om att Tito Beltran har haft det bra mycket bättre än de flesta andra blattar i det här landet. Det är inte direkt en fattig förortsbo utanför samhället vi snackar om. Fel väg att gå gubben!

Det är väldigt svårt med bevisvärderingen i mål där det inte finns några tekniska bevis. Ingen sperma, eller märken på kroppen. Då återstår ofta ord mot ord. Jag kommer ihåg en föreläsning i utsagoanalys, där vi fick lära oss att i magkänslan i princip aldrig är rätt. Inte heller kroppspråk. Det är t.ex. en myt att folk som ljuger skruvar på sig, eller petar sig på näsan.

Man kanske kan anta (det starkaste ord en jurist använder är "torde") att Tito hade gått fri om han hade behållit lugnet, berättat sin version och tänkt igenom sina svar. Nu återger förvisso domstolar omständigheterna så att det mer passar deras dom, och man ska nog vara försiktig med att uttala sig kring "om". Men det är i princip det han faller på. Sitt svammel. Och Maria "Sally" Lundqvists vittnesmål, som baseras på tjejens beteende och utsago efter händelsen. Och det finns ingen anledning att misstro Lundqvist.

Den cyniske skulle kanske säga att det ändå inte bevisar något, ifall tjejen ljuger. Att det hela är ett svepskäl för att hon ångrat sig då det gick för långt med Beltran. Jag hoppas att de har fel.

Det måste hursomhelst vara fantastiskt skönt för tjejen att få en fällande dom, och det sänder även ut en signal till andra tjejer i samma situation. Det kan göra skillnad att anmäla, även om det är skamligt låga siffror på de fällande domarna i våldtäktsmål.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Väldigt smart det där sista. (Ironi för övrigt med felstavningen på "välskriven"...)

2008-02-18 06:48  
Blogger Damon Rasti said...

Anonym: Tack! Jag ska snart skriva ett eget inlägg om varför L:et föll bort där, ändrat nu!

2008-02-18 10:43  
Blogger Hossein said...

Jag tycker det där sista summerar vad den här rättegången handlade om. Att sända en signal. Handlar bara om politik.

Annars undrar jag vad du tycker om att en schlagerkung (inte Carola) vittnar om Titos "kvinnobegär", som om det har nåt med saken att göra.

Jag menar, fatta ramaskriet om det i en sådan rättegång skulle komma någon för att vittna om en kvinnas "mansbegär". Med all rätt.

Det säger också en del om hela den här rättgången.

2008-02-21 02:31  
Blogger Damon Rasti said...

Hossein: Intressant point. Man reagerar inte ens på Titos kåthet, för det kännas som en norm. Det är självklart en dubbelmoral att inte ifrågasätta en sån utfrågning, även om de är vanligt förekommande under rättegångar.

2008-02-22 13:28  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se