onsdag, september 13, 2006

Bloggens framtid

Blev intervjuad av en studenttidning tidigare idag. Det märks att unga reportrar är mer hungriga. Hon hade riktigt bra frågor kring Tjuvlyssnat och dessutom en del funderingar kring bloggfenomenet. På frågan om bloggandet har nått sin peak svarade jag att bloggens popularitet bara kommer att öka. Men jag tror tyvärr att kvaliteten med åren kommer att dala, då det inte finns tillräckligt med motivation för en duktig skribent att utan ersättning skriva för en bred publik. Bloggarna har redan börjat sugas upp efter duktiga förmågor, samtidigt som etablerade namn som t.ex. Isobel och Katrine redan gett upp. Bloggen är en grym inkörsport för att presentera sig för en bredare publik, och genomslagskraften är påfallande. För den etablerade är det också ett verktyg att ventilera åsikter som inte får plats inom ramarna för vardagsjobbet.

Men däri ligger också problematiken. Den som redan har skrivandet som yrke har inte samma behov av att uttrycka sig, och uppdateringfrekvensen tenderar till slut att svaja.Ett undantag är läsvärda Weird Science, men jag antar att när Hägglund landar ett jobb, på säg Aftonbladet, så kommer även den sidan att drabbas av bloggtorkan.

Den som däremot har skrivandet i sig tycker till en början att det är väldigt givande att driva bloggen, då den ger möjlighet till talangvässning och värdefull läsarrespons, men märker efter ett tag att det finns vettigare saker att lägga tiden på. Eller bättre uttryckt, det går att tjäna pengar på annat sätt. För det är väl där det slutligen faller. Det finns inga pengar att tjäna för tillfället. Eller det börjar röra på sig rejält, men det är några få bloggare förunnat att dra in riktiga pengar på alla trötta klickannonser. Många bloggar är högintressanta målgrupper, med tanke på att de oftast vänder sig till en nischad grupp. Det är dock först de senaste månaderna som det börjat röra sig hos mediebyråerna. Sen kan tiden man spenderar på att länka, läsa kommentarer och uppdatera sig med det senaste inom bloggvärlden läggas på bra mycket viktigare saker.

Själva tidsasepkten är det svåraste för mig personligen. En dag som denna, när jag varit på föreläsning, förberett ett rättegångsspel, haft möte med Feber, försökt få igång ett systerprojekt till Tjuvlyssnat, uppdaterat tjuvlyssnat, förberett för ett kårstyrelsemöte imorgon, ätit middag med en vän, hjälpt en vän skriva en överklagan samtidigt som jag njutit av att ser Real Merda bli utspelade av Lyon.
Då känns bloggandet inte som top priority. Men ändå hamnar man här och skriver av sig...

4 Comments:

Anonymous Lisa said...

Kjell Häglund har ju redan jobbat på Aftonbladet i massor av år? Senast hade han en musikkrönika där för ett par år sen. Och han skriver dvd-krönikor i Café, i DN, m.m. m.m. om film och TV. Utöver sitt fasta jobb som chefredaktör på Residence alltså. Eller menar du om han "landar ett jobb" som just TV-krönikör?
Jag tror inte det är det som är grejen, han skulle ju inte kunna skriva om tv på det sättet han gör nu, på en stor tidning. Dvs om nya serier som inte ens sänds i Sverige. Jag hoppas och tror att du har fel!

2006-09-15 09:26  
Blogger Damon Rasti said...

Jag hoppas också att jag har fel. Men han förtjänar en bredare publik än i de alster du nämner. Särskilt i dessa dagar då bloggarna har börjat sugas upp på "talanger", tror jag att något liknande hans blogg skulle göra sig otroligt bra i exempelvis SVD.

2006-09-17 21:08  
Blogger Damon Rasti said...

Nu var jag otydlig. Ja, jag menar ett mer fast jobb.

2006-09-17 21:08  
Anonymous Anonym said...

häglund är inte chefredaktör på Res. utan redaktionschef.

2006-09-18 10:19  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se