måndag, november 12, 2007

Symboliskt förbud mot användade av N-ordet

Jag har inte sett något om det här i svenska medier, men det har varit lite snack på andra sidan vattnet, om det symboliska påbud som röstades igenom i Los Angeles för två dagar sen, där staden ber invånarna att inte använda ordet nigger.

Ordet, och likväl dess svenska motsvarighet neger får mig ofta att se rött. Och då är jag inte ens svart.

Yttrandefrihet i all ära och det är nog inte många som är för ord-förbud, men folk slänger ur sig begreppet utan någon som helst tanke på mörkhyade människors värdering och tolkning av det. Flertalet av dessa personer som jag känner, ogillar N-ordet skarpt, inte för den innebörd som människor sätter i det, utan för att det allt för mycket påminner om den slavhandel som drabbade (och även fortfarande drabbar) människor, och det allmänt nedlåtande attityden mot människor med mörkare hudfärg än normen.

Sen finns det också de som inte bryr sig, och många svarta kallar ju varandra neger på ett ironiskt/komiskt/nedsättande sätt. Några vill likna det vid ordet blatte, som vi nu tydligen har tagit tillbaka. Jag tycker att jämförelsen är haltande. Blatte har inte samma historiska värdering som neger och märkena efter piskrappen har fortfarande inte läkt.

Det som stör mig mest i den här diskussionen är folk som tycker att det är en rättighet att säga det för att "det alltid har hetat så", samma argument som man använder för att få säga negerboll. "Det betyder ju svart!"

Men då är det väl inte så svårt att säga svart?! Men antagligen speglar deras uttryck, även deras syn på medmänniskor. Deras rättigheter, före andras känslor.

4 Comments:

Blogger Z said...

Utmärkt! Precis vad jag har ruvat på att skriva om, men bra att du knep detta ämne!

Jag menar, visst jag är ett blekansikte, men en gnutta empati och förmåga att förstå att ens egna rättigheter inte är de enda i denna värld, kunde man väl ändå förstå! Som kvinna tycker jag det är oerhört besvärligt när någon använder termer som "slyna", "hora"....

Och att de kallar varandra för "nigger" tycker jag också känns obehagligt; jag undrar egentligen om den tilltalade uppskattar det. Vet inte.

2007-11-12 14:56  
Anonymous PiVo said...

Något jag irriterar mig på är att många yngre använder ordet "CP" som skällsord. Bög och Hora har ju redan tappat innebörden, ska CP också göra det nu?

Ordet "neger" som du sa att någon sagt "betyder svart" har ju en betydligt mer negativ klang än bara "svart", det borde väl de flesta svenskar VETA vid det här laget..

2007-11-12 19:12  
Anonymous Sofia said...

Alltså, bra skrivet! :) Jag har sååå länge stört mig på människor som exakt säger det där: "men det har ALLTID hetet så!" So what? Kan inte folk ändra på sig, eller?

2007-11-13 22:18  
Anonymous ron j said...

http://www.theonion.com/content/video/use_of_n_word_may_end_porn_stars

2007-11-16 13:55  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se