måndag, maj 19, 2008

Stockholm stad firar med att förstöra miljön i onödan?

Läser något hårresande och alldeles idiotiskt i DN. För att fira nationaldagen, planerar man i år att slå nordiskt rekord i ballongsläpp, genom att släppa 50.000 ballonger. I dessa tider då t.o.m. de längst ut på högerskalan börjar fatta att jordklotet inte mår särskilt bra, borde väl all firande ta hänsyn till miljön, och det är väl en självklarhet att man skippar t.ex. fyrverkerier.

Men tydligen inte för Stockholm stad och Berit Svedberg, kulturchef. De ska nu flasha till det och göra oss till stolta medborgare! De blågula ballongerna ska vara ett spektakulärt inslag. Att djur kan bli förgiftade och dö av att tugga i sig ballongerna - något som även gäller fiskar - är tydligen inte av betydelse när Stockholmare ska fira. Ändå ska vi vara ledande på miljöfrågor. Tidigare har bl.a. staden Portsmouth förbjudit stora ballongsläpp av naturhänsyn.
Läs mer om farorna med ballonger här, och här. Visst det är inte världens farligaste grej för miljön, men att det ändå är ett hot borde väl vara tillräckligt att stryka från detta firande?

Ballongindustrin har ett par argument till varför det inte är farligt med ballonger, t.ex. att det är ok om man inte använder metallicballonger, och att de bryts ner lika "snabbt" som ett eklöv (det är flera månader), men inget sägs om riskerna för djur att få i sig det.

Jag tänker inte säga att vi ska sluta använda ballonger helt, men att släppa ut 50.000 på en gång är högst omoraliskt och egentligen rätt onödigt. Ballongsläpp känns väldigt 1900-tal. Vi kan väl fira och vara glada svenskar utan att skräpa ner?

Mejla Berit på http://www.kultur.stockholm.se/default.asp?id=1592 och låt henne få veta vad du tycker om dessa ballonger.

Det är lätt att tänka på det och bli upprörd. Men det är inte förrän du har klickat på hennes mejladress och skickat iväg ett mejl som du verkligen kan göra skillnad.

Edit: Jag ser nu att Stockholm stad skriver att de har tagit hänsyn till miljön, men inget om resterna som djuren får i sig. De kör också med industrins argument om att "Förmultningsprocessen går lika fort som för ett ekblad", men nämner inte att detta är hela sex månader! Det är f.ö. märkligt att Stockholms stad citerar ballongindustrins klämkäcka påstående utan att ange siffran 6 månader!

4 Comments:

Blogger Sec-Q said...

Håller helt med, inte klokt att sthlm ska ägna sig åt sådan miljöförstöring. Tror ingen annan än politikerna själva efterfrågar några ballonger faktiskt!

2008-05-20 07:01  
Anonymous Ellen said...

Hej!

Jag skulle vilja veta vad du anser om utvik? Vore intressant att veta. Gärna en längre kommentar. :)

Ellen

2008-05-22 22:35  
Blogger Damon Rasti said...

Sec-q: Skrämmande att det bara är en kommentar som håller med. Ballonger väcker tydligen inte så startka känslor ;)

Ellen: ska gå och lägga mig, men kan svara snabbt. Jag tycker inte att utvik är fel i sig, vill man visa upp sin kropp så gör man det. Nakenhet är något naturligt. Däremot är sammanhanget man väljer att göra det i det viktiga. Viker du ut dig i Slitz, så köper jag inte att du gör det för att du är stark. Du gör det för att tjäna pengar på att objektifiera kvinnan och göra henne till en knulldocka.

Detta ofta genom "porriga" poser, eller texter som beskriver dig som ett våp som har exprimenterat med trekanter.

Viker du ut dig för en "rädda sjukhuset-kalender" är det antagligen smakfulla bilder, och det ser jag inget fel i.

Ser alltså inte argumentet "det är kvinnans rätt att välja om hon vill vika ut sig" som feministiskt när hon gör det på männen och herrtidningarnas villkor.

2008-05-22 22:45  
Anonymous Drina said...

Dessutom är det väl jättevansinnigt att slösa pengar på en sån sak som ballonger? Nu vet jag inte exakt vad en ballong kostar (och det lär ju finnas nån slags mängdrabatt) men 50000 är ganska många så det lär ju bli en slant.

Tänk om stockholm stad kunde fira genom att bjuda stadens uteliggare på lunch istället. Eller plantera en hejdundrandes massa träd. Eller vaccinera en massa ungar i nåt land som inte bryr sig om nationaldagsfirande eftersom de har fullt upp med att svälta ihjäl..

Jag skulle kunna fortsätta hur länge som helst med saker som är vettigare än ballonger.

2008-05-23 01:37  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se