onsdag, februari 20, 2008

Viasat hatar italiensk fotboll

Krönika skriven för Svenska Fans idag, publicerad här

Det var beklämmande och på gränsen till smärtsamt att - utöver själva matchen - höra kommentatorerna till gårdagens Champions league-match på TV6 gång på gång uppträda som vore Liverpool det svenska landslaget, och se allting i röda ögon. Allt handlade i slutändan om hur ’Pool skulle agera, och frustrationen växte i båset ju fler gånger Inter klarade sig undan det som slutligen skulle bli oundvikligt.

I drygt 84 minuter satt hovnarrarna Åke Unger och Glenn Hysén och väntade på att Kung Zlatan och hans manskap skulle stupa. Den icke-befintliga utvisningen av vår främste soldat, Materazzi, kommenterades knappt, utan det var först i halvtidsvilan som en f.d. kung, Mjällby, kunde fastslå att det var ett skämt.

Man hade direkt samma inställning till Materazzi som domaren. "Den där bråkstaken som provocerar har inget på plan att göra". När kollade dessa herrar på Serie A sist? De nämner själva att han blev utvald till bäste back av sina medspelare i ligan, men glömmer i nästa andetag på att det måste bero på åtminstone viss spelskicklighet, och ser karln som enbart en buffel. Visst, Materazzi gör en del mindre genomtänkta grejer, men han är också en habil mittback vars insatser var direkt avgörande för ett VM-guld. Men man minns enbart Zidane-incidenten.

Jag slås av det märkliga i att om det är något lag som ska favoriseras så är det väl det där svensken spelar? Visst, Glenn Hysén har spelat i Liverpool, och det finns säker en hel del som håller på dem i Sverige, men Zlatan är ju vår absolut största sportidol här i landet, och oavsett klubblagsfavorit älskar de flesta den mannen. Det som ändå förvånar är att det är Glenn som ger Inter viss cred under matchen för att de försvarar sig på ett smart sätt, medan Åke Unger snarare beter sig som om han satsat villa, Volvo och vovve på en hemmavinst, och subjektiviteten stinker mer än sur mellanmjölk.

Vad finns då att göra? Inte mycket antagligen! Ett par sura mejl leder - i bästa fall - till en förbättring i högst en match. TV6 lyder under brittisk lag och det går inte att ringa till granskningsnämnden direkt.
Det närmaste objektivitet vi kan komma är public service, men det är inte många fotbollsändningar som SVT har kvar nuförtiden. Sorry, Chris Härenstam!

Det blir till att kväva ljudet och låta Scarpinis inspirerande stämma slå en följe till nästa match. Men vad gör ni andra då?
För detta drabbar inte bara Inter, utan även för er rödsvarta, romare och bianconeri måste anglofilin, och dessa gubbars fördomar mot och ogillande av italiensk fotboll vara en nagel i ögat, sändning efter sändning.

Det är nästan så att jag ska skratta och jubla högt när Milan slår ut Manchester United i finalen, för jag ser framför mig bilden av dessa dinosaurier på Viasat – som ironiskt nog troligen hånat Milans höga medelålder under sändning - sitta och skaka på huvudet och undra vad det var som hände.

4 Comments:

Anonymous Anonym said...

Kan ju vara så att man har tröttnat på Seria A eftersom det under flera år förekommit muthärvor och dylikt. De har sig själva att skylla att folk , medvetet eller omedvetet, pratar skit om ligan. Igår var det väl inget särskilt tyckte jag, visst var kanske det första gula kortet tveksamt men det kan ju inte kommentatorerna sitta och prata om hela matchen..

Erik

2008-02-20 17:56  
Anonymous Anonym said...

Damon, jag gillar inte den italienska fotbollen, föredrar den spanska.

Men jag har sedan länge stört mig på hur Glenn Hysen favoriserar engelska lag, speciellt Liverpool. När Villarreal spelade semifinal mot Arsenal för två eller tre säsonger sen, var dem gula ubåtarna nära att slå ut Arsenal.

Ändå sa Glenn att Arsenal var helt överlägset och sa att Villarreal var svagare på alla punkter.

Har tröttnat på Champions League överhuvudtaget, tror Viasat har en stor skuld i det hela faktiskt.

2008-02-21 09:31  
Blogger Damon Rasti said...

Erik: Ser att en oberonde krönikör på Svenska Fans också stört sig på deras beteende och skrivit en krönika om matchen. Inter klarade sig f.ö. undan muthärvan, och Moratti är väl rätt känd för sin fair play!

Anonym: Glenn är den största sportsymbolen för anglofilin inom gammal-media!

2008-02-22 13:18  
Anonymous gratistv.nu said...

Spelbolaget bet365 är räddningen för oss som saknar Serie A
spana in
http://www.gratistv.nu/ccms.asp?pageID=213

2008-03-12 07:59  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se