tisdag, mars 06, 2007

Först, kosten!

Jag tänkte här snabbt dela med mig av vad jag anser är att äta rätt. Först ska väl sägas att det så klart inte finns någon supermetod. Även om tidningsrubriker vill lura på dig annat. Atkinsondieten och alla andra som vill utesluta kolhydrater är rent skräp, och leder till en snabb vinning, men sen så ligger du där med hög kolesterolhalt och ingen ork i kroppen, en tränande kropp behöver kolhydrater. Det smartase är att ta russinen ur kakan. Käka lite kolhydrater, med ett smart GI-tänk. Visst är långsamma kolhydrater kanon, men t.ex. torkade fikon eller plommon är goda fibrer som man kan kosta på sig, trots hög sockerhalt, och det dämpar godissuget. Ät kolhydrater motsvarande din knytnäve. I mitt fall blir det ca tre potatisar.

Vad gäller bröd och ris, så är det alltid fullkorn som gäller. Och inte fejk-fullkorn, som bara innehåller 5%, som t.ex. Pågens mörka toastbröd.

Vad gäller fett, så gäller sund förnuft. Det innehåller skyhöga mängder med energi, och folk lyckas glömma bort att även 'det goda fettet' innehåller massor av kalorier. Vad gäller matfett, så är det viktigaste att använda sånt som är i flytande form vid rumstemperatur. Skippa alltså smör och margarin!

Sen är proteinet det som vi främst vill åt. Det finns väl ingen studie som visar att protien skulle vara skadlig. Tvärtom. Det bygger upp muskler och innehåller essentiella aminosyror.

Jag listar här nedan, lite snabbt, livsmedel och maträtter man bör och inte bör äta:

Frukost / mellanmål: Keso, fullkornsbröd, yoghurt/fil m osötad musli, kokta ägg, skinka/kalkon, gröt, kesella 1%, kaffe/te utan socker, banan, äpple, blåbär, ajvar relish, persilja och paprika.

Lunch/middag: Endast basmati eller fullkornris, kokt potatis eller i ugnen utan olja, bulgur bättre än couscous, fullkornsnudlar, tacos med fullkornsstortilla, sallad dressing av yoghurt curry och sweetchilisås, bönor, Quorn, Kycklingfilé, nötkött (ej högrev), Senap

Förbjudet:
Fast fett som smör, margarin m.m., vitt bröd, ketchup, socker.

Mycket viktigt är att käka fem-sex gånger per dag. Det är uttjatat, men man ska käka var tredje timme. Punkt.

Sen så är det finurliga med mitt upplägg, att man en dag i veckan kan kosta på sig att äta vad som helst! Vanligtvis blir det söndagar för mig, då jag käkar pizza, kebab, chips, godis, läsk, the whole shebang! När kroppen får denna chock, så luras den att det finns gott om mat, och ställer om till hög förbränning. Då kan man fuska lite och ta sig några drinkar på lördagsnatten och låtsas som att det tillhör söndagen...Annars är alkohol strikt förbjudet! Men självklart kan man anpassa sina fridagar och välja vilken dag som helst i veckan.

Nästa gång skriver jag om träning. Ut och handla mat nu!

5 Comments:

Blogger Gitto said...

Damon, varför är högrev förbjudet? Det är väl inte värre än annat nötkött?

Annars såg det ju bra ut, matmässigt. Ät gärna kikärter och andra proteinrika baljväxter förutom kött, det skonar miljö och plånbok.

Lycka till!

2007-03-06 19:33  
Anonymous Sofia said...

Glömde du inte fisken nu? :)

2007-03-06 20:07  
Anonymous Anonym said...

Mrén vad ska man göra om man inte kan äta macka utan smör och dör för ketchup?

2007-03-06 22:59  
Anonymous coffe said...

Ser bra ut =) Kesella är ju en riktig vinnare med tanke på dess höga proteinhalt o låga fett %. Ett hett tips är Lidl's kvarg som säljs i halvliters förpackningar och är betydligt billigare än Arlas. Dom håller i typ en månad så man kan köpa åtskilliga liter åt gången. Och förutom i matlagning är det ett perfekt mellanmål/nattmål. Mixa 250 g Kvarg med vatten (eller möjlk om man så vill) med någon typ av Fun Light och du får en proteinrik milkshake fri från både fett och socker. Riktigt gott dessutom.

Kan inte låta bli att vara lite viktig-Petter dock; Ett för stort proteinintag kan faktiskt belasta kroppen eftersom aminosyrorna i proteinet innehåller kväve som njurarna måste bearbeta. Ett överdrivet intag kan därför tära på njurarna i onödan. Tror det ska till rätt mycket för det dock.

2007-03-06 23:49  
Blogger Damon Rasti said...

Gitto: Jo, högrev innehåller mycket mer fett än t.ex. innanlår som jag förespråkar. Tror att det är 13% mot 45 eller något liknande!
Sofia: JAg gillar tyvärr bara torsk, men det blir så hilma äckligt utan rejält med olja och panering, men det är ju grym träningsmat!
Anonym: Du har på keso, och köper ketchup utan tillsatt socker.
Coffee: Tack för tipsen, jag är ingen expert, utan skriver bara ner sånt som har funkat för mig!

2007-03-06 23:58  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se