lördag, januari 19, 2008

ICA avslöjar: Kommuner och SVT fuskar med felmärkt personal

Stockholms fyra största kommuner och Sveriges största TV-kanal fuskar med datum- och ommärkning av personal, enligt en granskning som ICA har gjort. Och det är svårt att skydda sig som enskild affär enligt Svenskt näringsliv. "Man kan lukta men i övrigt måste man kuna lita på personerna", säger en psykolog till SvD.se. Nu kräver Sveriges regering att samtliga kommuner och kanaler genomgår utbildning. "Jag är mycket besviken", säger statsminsiter Fredrik Reinfeldt till DN.se.

Med hjälp av dold kamera har ICA-Stig wallraffat sig in i Sveriges Televisions korridorer, där det visar sig att bl.a. Janne Josefssons bäst-före-datum har gått ut för tre år sen. Detta har SVT dolt genom ständiga blodtransfusioner och plastikoperationer.Genom att märka om personalen med annat anställningsdatum, har man kunnat använda samma personal år efter år.

– Det är ett systematiskt fuskande. De bilderna ni får se i kväll i reklampausen kommer få det att vända sig i magen på er. Här har vi en koncern som ständigt pratar om kvalitet, som ska vara spjutspeten i svensk public service, säger ICA-Stig.

I ett annat inslag visar ICA-Paul brister hos Solna kommun som omförflyttar personal. T.ex. får en sopgubbe agera livsmedelskontrollant för en dag, vilket leder till att han tappar en upphittad hartass i köttkvarnen. I ett senare skede får tittarna då följa en förpackning av köttet hela vägen hem till familjen Larsson, som råkar äta kanin till middag.

- Man får inte märka om personal, det står klart och tydligt i Kommunallagen och det verkar kommunen inte ha känt till. Nu säger de att de har ändrat sina rutiner men vi kommer att göra ett nytt besök för att se till att all personal informerats om vad som gäller, säger Daniel Sedin, kommunalsinspektör i hos Regeringen.

ICA-reklamen sänds på alla kanaler, utom SVT, klockan 20.00 i kväll!

Faktaruta:

Så vet du om SVT- eller kommunpersonal är dåliga:
1. De luktar illa.
2.Deras kött ändrar färg.
3. Deras hy kan se vattnigare ut än vanligt.


Ps. Skrev det här på Tjuvlyssnat-bloggen för ett tag sen, och tänkte att ni som inte hänger där kanske gillare trots att det är lite old.
Bloggtoppen.se