tisdag, mars 20, 2007

Framställande av kvinnor i media

Min ironisering av skönhetsideal i den här tjuvlyssningen , ledde till att någon tipsade om den här videon.
Jag vill att du lägger 30 minuter och tittar på den här videon. Den handlar om hur man i annonser framställer kvinnor och vilka ideal som tjejer måste försöka uppnå. I princip omöjliga. Och är idealen ouppnåeliga så gör vi vad som helst för att ta oss dit.

Hon som står bakom filmen heter Jean Kilbourne, en amerikansk sociolog, som under många år analyserat den amerikanska annonsmarknaden. Detta är den tredje versionen av hennes filmserie som heter "Killing us Softly". Och det är exakt vad de gör. Bryter ner våra sinnen. Sakta men säkert. Tills vi alla svalt betet och fått en fucked-up bild av hur en tjej ska se ut.

En del saker kan uppfattas som överdrivna och man ska som alltid se filmen med kritiska ögon. Och ibland kan det t.o.m. kännas verklighetsfrånvänt då vissa annonsexempel nog aldrig skulle förekomma i Sverige, men vi har gott om sexistiska annonser själva. Och om våra amerikanska systrar lider så borde vi. Dels av omtänksamhet men främst p.g.a. den starka påverkan av amerikansk kultur i västvärlden. Bilderna och idealen behöver inga pass för att ta sig till Sverige.

Efter att du har sett den här videon vill jag att du tipsar alla du känner om den. Den är några år gammal, men lika brännhet idag som den första versionen var flera decennier tidigare. Framställ kvinnan som ett objekt. Då blir det lättare att inte se henne som en jämställd människa. Och kvinnor får lära sig att behaga. Med utseende och sex. Personlighet är för fula människor.

Styrka kommer inifrån. Vilken jobbig kliché. Men om man tänker efter så spelar det ju egentligen ingen roll hur snygg eller smal du är, så länge du inte är säker i dig själv. Eller hur?

6 Comments:

Blogger Natalie said...

så sjukt bra film. nu är jag så sjukt arg.

2007-03-20 13:45  
Anonymous Sarah said...

Tack Damon - för filmen, för dina vettiga åsikter, för bloggen. You rock.

2007-03-20 23:29  
Anonymous Anna said...

Ja, men faaan ocksa, det är ju verkligen sa det är i samhället och vi kvinnor har matats med dessa ideal i hela vara liv och även om vi vill vart eget bâsta och tror pa att vi är bra som vi är gnager utseendehetsen i nästan alla kvinnors bakhuvud, atmistone vid ett eller annat tillfälle i livet. Tänk vad sjukt att vi kvinnor säkerligen själva är de mest kritiska emot andra kvinnor och da säkerligen p.g.a. att vi har uppfattningen att män gillar kvinnor i filmer och i reklam, fast det inte alls behöver vara sa alltid. Det blir en viss avundsjuka, som vi är sa bra pa i Sverige dessutom.

Näej, det är faktiskt riktigt jobbigt att vara kvinna för även om vi kan vara medvetna om varifran idealen kommer och att de inte är normen, sa konsumeras den normen utav hela samhället och till slut blir det svart att veta vad man ska lite pa.

Du är en hyvens karl Damon som tar upp sadana ämnen som tar upp ämnet.

Thanks!

2007-03-21 16:28  
Anonymous mikaela said...

Har alltid tyckt att det där när man gör tjejer yngre än vad de är är så läskigt. T.ex. de ofta förekommande fingrarna i munnen, men ännu sjukare är väl när jag såg ett gäng lunarstormbilder på tjejer som hade napp i munnen... Dels är hon liten och oskyldig, dels kan hon suga... Obehagligt som sagt.

Annars kan man ju säga att våra respektive bilder är ganska bra symboler också, även om ingen av de är speciellt lättklädda... Men du står och ser dryg ut mot en vägg och jag tittar blygt neråt. Vet inte om jag kan ha den bilden mer nu... =)

2007-03-21 18:15  
Blogger Damon Rasti said...

Natalie: Det är då man får ut som mest, när man är riktigt förbannad!
Sarah: Tack själv, sprid budskapet vidare!
Anna: Tack! Men se mig inte som en karl, utan som en medmänniska :)
Mikaela: Mycket fin observation! Vi kanske ska byta bild ;)

2007-03-22 00:09  
Anonymous Anna said...

Ja Damon, medmänniska är vad du är sa klart! Med karl menar jag en man som vagar sta upp för sina asikter - jag är uppvuxen i Norrland...:-)

2007-03-22 09:37  

Skicka en kommentar

<< Home

Bloggtoppen.se