fredag, november 30, 2007

Persepolis

Förra helgen tog jag med mamma och flickvän, och såg den animerade filmen Persepolis. Filmen bygger på serieböckerna med samma titel av Marjane Satrapi, och behandlar hennes barndom i Iran under revolutionen, och om hur Iran gick från ett modernt till ett bakåtsträvande samhälle. Med enkla svartvita bilder lyckas filmen leverera en hel del humor, vid sidan av allvaret, med t.ex. Iraks anfall.

Igenkänningsfaktorn är hög för exiliranier. Även om språket är franska, tar man snabbt till sig karaktärerna och deras vardagliga oro, som genomsyrar det iranska samhället. Men även för andra människor är det en lärorik lektion i både iransk historia och samhällskunskap. Eller som min tjej konstaterade, "nu känns det som att jag förstår lite mer".

Till slut kunde inte våra tårar hållas tillbaka, det förflutna gjorde sig allt för påmind. Samtidigt infinner sig lättnaden efter filmen, över att man har klarat sig ifrån eländet så pass mycket bättre än många andra.

Marjan är numer bosatt i Frankrike där henne böcker, liksom i många andra länder, är en stor succé. Filmen rullar på ett antal biografer, men alldeles för få tyvärr. Ladda inte ner smala filmer, såvida ni inte bor i orter där de aldrig kommer att visas (då kan man ju faktiskt köpa DVD.en om man vet att man vill ha filmen), de är värda era 80 kronor.

5 Comments:

Anonymous Karen said...

Jaa, har läst om den här, den verkar bra :-) Skulle vara jätteintressant att se! Iran är ett så speciellt land iom att det hänt så himla mycket på kort tid. Och nu verkar det gå utför ännu mer.. har en kompis som var där i somras och blev arresterad pga sin klädsel, och då hade hon samma kläder som när hon var där förra året! Folket måste ju göra uppror snart..

2007-11-30 19:40  
Anonymous Anonym said...

Håller verkligen med. Böckerna är fantastiska och filmen mycket sevärd. Man kan se teasers/trailers för filmen på YouTube eller MySpace, tex här: http://www.youtube.com/watch?v=rUp9o_CNo04&feature=related

2007-12-02 14:49  
Blogger Damon Rasti said...

Christel: Din kommentar om att du hört om böckerna råkade försvinna, sorry!
Karen: Verkligen!
Anonym: Tack!

2007-12-03 14:33  
Blogger Ellie said...

Såg trailern till den här filmen när jag var på en independemt-bio här i Innsbruck.
Nu när du har rekommenderat den får jag väl ta och gå dit en gång till i decembermörkret!

2007-12-03 22:06  
Anonymous Anonym said...

fan va ja grät n'är ja läste böckerna... o på filmen...

2008-02-28 10:14  

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home

Bloggtoppen.se